Si lindi ekipi korçar dhe emri Skënderbeu

0
4140

Më 16 prill të vitit 1930 do të zhvillohej kampionati i parë i futbollit. Kjo datë ishte përcaktuar nga ” Enti Kombëtar”, ku ishin përcaktuar edhe ekipet që do të mernin pjesë në këtë kamionat , Skënderebu,Tirana,, Bashkimi shkodran,Teuta , Urani dhe Vlora . Për korçarët kishte qënë një lajm i mirë pasi aktivitet që tashmë ishin rajonale do të këthehshin në kombëtare . Deri atehere në Korçë kish kampionate lokale me qytetet por edhe me fashatrat e zonës . Madje çdo mëhallë (lagje ) e Korçës kish ekipet e veta dhe të gjithë gjenin kohë edhe të stërviteshin . Mungonin terenet e mirëfillta por shfrytëzoheshin lendinat që përdoreshin për kullota si dhe shehst në kodrat e qytetit atje ku shumë malla kishin dhe ekipet e tyre . Por ekipi i korçës kish zhvilluar edhe disa ndeshje në qytein e Manastirit, por edhe në disa qytete të Grqisë ku ato të Kosturit ishin më të dendura , madje sipas tregimit të Klani Marjanit ” Ne shkonim si në manastir ashtu edhe në Kostur me biçikleta dhe jo vetëm ekipi por edhe shumë të rinj korçarë që na shoqëropnin në këto ndeshje . Kujtoj se një takim e kemi fituar me ekipine Manastirit dhe një tjetër e kemi barazuar 2-2″Viti 1926 ka qënë edhe viti kur janë krijuar një numur ekipesh në Korçë që vepronin të veçuara nga njëri – tjetëri madje ishin fanatikë edhe kur ndonjë futbollist largohej nga një ekip tek tjetëri .Kështu sipas Klani Marjanit :”Shoqëritë sportive të asaj kohe ishin Zgaba, Leka i madh , Pirro, Brekëverdhët,Zjari , Tigri , Dimanti etj.Por pikërisht ai moment që edhe u dha lajmi se do të zhvillohej një kamionat kombëtar ka bërë që edhe të formohej ekipi që do të mbante emrin e Skënderebut .Kështu janë zhvilluar ndeshje midis këtyre ekipeve , janë përzgjedhur më të mirët . Por çështja ishte e emrit disa kërkonin tu vihej emri i ekipeve që nga vinin . Kjo sillte kundërshti kështu që erdhi edhe propozimi për ti vënë emrin e Skënderebut .Argumenti ishte i tillë , do të jemi të bashkuar do të jemi të fortë dhe do të mundim çdo kundërshtar >natyrisht që Skënderebu ishte i paranushëm nga të gjithë , kështu janë shëshuar edhe ato mosmarveshje për emrin e ekipit

 

Kampionati i vitit 1930 nënkampion Skënderebu dhe më 1933 kampion kombëtar

 

Më 16 prill është edhe dita e parë kur ekipet filluan të ndeshen , sipas Marjanit :” Ne futbollistët kishim emocione të mëdha , unë isha shumë i ri jo më shumë se 17 -vjeç dhe vija nga ekipi i Brekëverdhëve ” natyrisht që ndeshjet zhvilloheshin me grupe . Por nga jao që kam mësuar më pas ne ndesheshim dhe në Korçë prisnin me ankth të mësonin ngdonjë lajm , pasi nuk kishte mejte të shpejta komunikimi. Tirana Shkodra dhe Korça ishin ekipet që dalloheshin. Në këtë kamionat të këtij viti në kemi zënë vendin e dytë dhe jemi shpallur nën kampionë . Ishte diçka shumë e madhe , në Korçë jemi pritur si heroj edhe pse deshin të arinim më shumë kjo na dha edhe më shumë forcë për të kërkuar titullin dhe këtë e kemi aritur në vitin 1933″ Pra aps tre vitesh korçarët fitojnë titullin e parë të kampionit. Ekip përbehet nga këta futbollistë :Marjani, Bimbli,Miti Petro,Stasa Dishnica,Ypi, Vangjeli, Kulla , Trebicka dhe mbi të gjitha S.Tefik Agai një futbollist që luante edhe në Turqi dhe më pas sa herë luante Skënderebu ai këthehj dhe jepte ndimesë për këtë ekip.Por korça do të ncirte edhe një golshënuesqë ii me 9 gola dhe ai ishte Teli Samsuri që në çdo kamionat të atyre viteve do të shënonte . Kështru në vitin 1934 Samsuri do të shënonte 7 -të gola dhe regullisht do të ishte qëndërsulmuesei më i mirë . Trajneri i ekipit të Skënderbeut në ato vite do të ishte Qemal Omari që e mabjti drejtimin deri në vitin 1937 duke i dhuruar Korçës lavdi .Kamionatet e atyre viteve ishin me 6-10 mekipe dhe ekipi i Skënderebut gjatë gjithë këtyre viteve do të renditej në katër ekipet e para nuk binte më poshtë .Atëhere kur edhe ky ekip ishte në lavdinë e vet edhe për futbollistët do të vinin ditë të vështira , kishte nisur lufta e dytë botërore dhe për futboll ish e vështirë të flitej edhe pse ekipet dhe shoqëritë sportive do të funksiononin për të afruar sa më shumë të rinj për luftën .Madje nga ky ekip pati edhe dëshmorë siç ishte Teli Samsuri por edhe të tjerë . mes luftës dhe futbollit rinia korçare vazhdoi për tu këthyer në vitet e para të clirimit., duke ruajtur emrin e Skënderbeut për ekipin e tyre .

PËRGJIGJU

Ju lutem shkruani komentin!
Ju lutem shkruani emrin tuaj