Çdo njeri që ka vizituar së paku njëherë qytetin e Korçës, nuk ka sesi të mos ndalet te Pazari i Vjetër.

0
2223

Çdo njeri që ka vizituar së paku njëherë qytetin e Korçës, nuk ka sesi të mos ndalet te Pazari i Vjetër.

Në Pazarin e Vjetër ndërtesat janë karakteristike dhe përfaqësojnë më së miri traditën dhe historinë e qytetit. Duke filuar që nga gurët e kalldrëmit, e deri te çatitë e shtëpive, çdo element, çdo veçori plotëson në mënyrë harmonike zonën më të bukur të qytetit.

Teksa hyn në Pazarin e Vjetër të Korçës, nuk ka se si mos bjerë në sy një nga ndërtesat me të bukura.

Askush nuk i reziston dot tundimit që të ofron “Hani i Pazarit”, ndërtesa 350-vjeçare. Sivjet ky han është restauruar tërësisht për herë të parë pas periudhes së diktaturës.

Por përsëri elementet tradicionale në stil dhe arkitekturë janë ruajtur me besnikëri.

Deri vonë kjo ndërtesë ka mbajtur emrin “Hani i Elbasanit” pasi në të vinin shumë tregtarë nga ky qytet.

Pas projektit të shndërrimit të madh të “Hanit të Pazarit” qëndron një arkitekte e zonja, e cila me iniciativën e saj ka marrë përsipër ta kthejë këtë vend në një nga pikat më atraktive të qytetit për turistët vendas dhe të huaj.

I inaguruar me datë 26 nëntor, çdo kush që do ta vizitojë këtë han, do ta ketë të vështirë ta harrojë dhe të pamundur mos të kthehet më.

Nu ka si të ndodhë ndryshe, dora dhe mendja e arkitektes Eda Kucaj, kanë bërë mrekullira.

Me një hapësirë prej 730 metra katrorë, pak ditë më parë në Hanin e Pazarit kanë zgjedhur të flenë krerët më të lartë të qeverisë së Kosovës, një ditë përpara se të kremtonin ngritjen e flamurit në Korçë me rastin e 105-vjetorit të Pavarësisë së Shqipërisë.

E pyetur për më shumë detaje rreth iniciativës që ka marrë përsipër për shndërrimin e Hanit, arkitektja Eda Kucaj flet me shumë përkushtim për projektin i cili ka zgjatur plot 8 muaj dhe shprehet se nësë gjërat nuk bëhen me dashuri nuk dalin bukur.

Ju jeni me profesion arkitekte, por me banim në Tiranë. Si ju lindi ideja për të zgjedhur pikërisht Korçën?

Kam kohë që kërkoja një vend turistik, por jo bregdetar. Dhe zgjodha Korçën dhe pjesën e Pazarit të Vjetër. E bëra këtë zgjedhje pasi Korça është një qytet ku ka 2 lloj turistësh: Të huaj, me numrin me të lartë pas Gjirokastrës dhe Beratit, si edhe vendas. PAvarësisht vështirësive unë rashë në dashuri me këtë pikë të Pazarit të Vjetër.

Cilat janë vështirësitë që keni hasur në projektin tuaj?

Vështirësitë e fillimit kanë qenë të shumta. Ambientet ishin shumë të vogla, hapësirat ishin mjaft të ulëta. Në kohen e komunizmit ky han ka shërbyer si hotel që shfrytëzohej nga sportistët. Situata ishte e degraduar dhe e gjithë ndërtesa kishte vetëm një tualet të përbashkët.

Çfarë e dallon pikërisht “Hanin e Pazarit” nga Hanet e tjera?

Unë këtë projekt ja kam dedikuar Korçës, dhe kështu të gjitha dhomat nuk do të kenë numra, por emra: “ Zonja nga qyteti”, suita “Parisi i Vogël”, dhoma “Jovan Bregu” ku çdo element i dhomës do të lidhet me emrin, do të ketë faqe muri, imazhe që përputhen me emrin që mbajnë si edhe përshkrime në gjuhën angleze për çdo turistë të huaj. Do të mbahet një database, ku klientët do të vinë 2 herë në të njëjtën dhomë.

Përsa i përket stilit të ndërtesës, jeni kujdesur për të ruajtur stilin tradicional apo jeni përpjekur për të futur elementë të modernes?

Nuk ka ndryshuar asgjë nga ndërtesa tradicionale që ishtë, as ngjyrat, jo sepse nuk desha por nuk mundesha. Duhet të ruaja traditën e qytetit. Deisgni është me stil otoman nga Stambolli. Përsa i përket arredimit, unë kam sjellë riciklimin e materialeve. Në shoqërinë moderne sot është problem “Konsumizmi” që gjerat hidhen pas përdorimit. Pur unë nuk jam dakord me këtë, gjërat është mirë të riciklohen. Unë këtu kam mbledhur mobilje të vjetra nga Europa, Italia, Gjermania.

“Hani i pazarit” do të funksionojë vetëm si hotel apo do shërbejë dhe për organizime të tjera?

Herë pas here do të kemi evenimente muzikore dhe artistike. Me datë 15 dhjetor do të ketë një sfilatë mode. Por gjithashtu do të mbahen dhe ekspozita me piktura dhe fotografi. Në “Hanin e Pazarit” janë realizuar dhe skena nga filmi “Gjeneral Gramafoni”. Ky han dhe oborri i tij do të jenë një vatër festash./newsbomb.al

PËRGJIGJU

Ju lutem shkruani komentin!
Ju lutem shkruani emrin tuaj